Zespół Szkół im. Juliana Tuwima

w Bielsku-Białej

Zespół Szkół im. Juliana Tuwima

w Bielsku-Białej

 

Na Zespół Szkół składają się dwie szkoły:

 

  • Technikum Nr 11 kształcące w zawodach:

technik hotelarstwa

technik obsługi turystycznej

  • Szkoła Policealna Nr 5

 

Siedziba placówki:

ul. Filarowa 52 (Sarni Stok).

W ramach Europejskich Programów Edukacyjnych od 2000 r. współpracujemy ze szkołami w Anglii, Hiszpanii, Danii, Francji i w Niemczech.

Najlepszych uczniów Technikum wysyłamy na zagraniczne praktyki (Anglia, Niemcy, Hiszpania, Włochy, Grecja, Bułgaria, Austria).

Szkoła posiada 4 pracownie komputerowe ze stałym dostępem do internetu i 6 pracowni zawodowych.

Dysponujemy nowoczesną halą sportową i siłownią.

Posiadamy bogato wyposażoną Bibliotekę i czytelnię z Multimedialnym Centrum Informacji wyposażonym w  komputerowe stanowiska z dostępem do internetu.

W szkole działają liczne koła zainteresowań.

Czteroletnie Technikum nr 11 Kształcące w zawodzie:

technik hotelarstwa

 

Program nauczania obejmuje:

 Przedmioty ogólne: Przedmioty zawodowe: 
  • język polski
  • język angielski
  • język angielski rozszerzony
  • język niemiecki, francuski, hiszpański, włoski (do wyboru)
  • historię 
  • historię i  społeczeństwie
  • wiedzę o społeczeństwie
  • wiedzę o kulturze
  • matematykę
  • fizykę 
  • chemię
  • biologię 
  • geografię
  • geografię rozszerzoną
  • wychowanie fizyczne
  • edukację dla bezpieczeństwa
  • informatykę
  • podstawy przedsiębiorczości
  • religia/etyka
  • pracownia gastronomiczna
  • pracownia hotelarska
  • pracownia informatyczna
  • organizację  pracy w recepcji
  • etyka i kultura zawodowa
  • obsługa gościa w hotelu
  • organizacja usług w hotelu
  • podstawy działalności gospodarczej
  • podstawy marketingu i zarządzania
  • język obcy zawodowy
 

 

Zajęcia praktyczne, które odbywają się w hotelu raz w tygodniu w drugiej klasie technikum pod nadzorem nauczyciela oraz pracowników hotelu

Praktyki zawodowe:

  • I praktyka - cztery tygodnie w klasie drugiej 
  • II praktyka - cztery tygodnie w klasie trzeciej 

Nasza Szkoła  współpracuje z licznymi hotelami i biurami podróży uczestniczy i odnosi sukcesy, nie tylko w konkursach i olimpiadach przedmiotowych, ale także w konkursach: wiedzy o hotelarstwie,  organizuje wycieczki dydaktyczne do największych hoteli w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu,Poznaniu, Trójmieście, Katowicach i innych miastach Polski oraz uczestniczy w Międzynarodowych Targach Turystycznych w Bielsku-Białej, Poznaniu i Berlinie

Hotelarstwo w najszerszym rozumieniu, jest nieodzowną i jedną z najważniejszych domen przemysłu turystycznego, a usługi hotelarskie nierozłączną częścią większości produktów turystycznych. Być Hotelarzem to nie tylko profesja, ale przede wszystkim profesjonalizm. Naturalny uśmiech, niewymuszona uprzejmość, intuicja, wyrozumiałość, empatia i najważniejsza spośród wszystkich cech – gościnność .

TECHNIK HOTELARSTWA to kierunek, który przygotowuje do wykonywania zadań związanych z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego w recepcji, służbie pięter, gastronomii oraz w zakresie wszystkich usług komplementarnych. Typowym miejscem pracy technika hotelarstwa są obiekty bazy noclegowej: hotele, motele, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, a także współczesna baza „ruchoma": promowa, żeglugowa, kolejowa, lotnicza. Absolwent tego kierunku może być również zatrudniony w organach administracji samorządowej jak również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.

Duże możliwości i perspektywy daje nauka języków obcych: angielskiego, niemieckiego, hiszpańskiego, francuskiego, włoskiego. Szkoła przygotowuje do egzaminu maturalnego i zawodowego. Program nauczania obejmuje przedmioty ogólnokształcące i zawodowe. Przygotowanie teoretyczne ucznia jest powiązane z opanowaniem praktycznych umiejętności, które zdobędzie w trakcie zajęć praktycznych oraz szeroko rozwiniętych dwóch praktyk zawodowych realizowanych w najlepszych placówkach w kraju i za granicą.

Stała współpraca szkoły z zakładami hotelarskimi oraz organizacjami i stowarzyszeniami branżowymi ułatwia nabycie umiejętności praktycznych wymaganych przez pracodawcę. W trakcie kształcenia uczeń poznaje: podstawowe zasady gospodarki rynkowej, nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, zasady funkcjonowania współczesnego obiektu hotelarskiego.

W całym cyklu kształcenia szczególną wagę kładzie się na kształcenie umiejętności dotyczących prawidłowego zachowania, postawy, nawyków, sposobu reagowania na życzenia gościa hotelowego oraz właściwą obsługę odwołując się stale do zasad etyki i kultury zawodowej.

 

 

Czteroletnie Technikum nr 11 Kształcące w zawodzie: technik obsługi turystycznej

W ostatnich latach obserwuje się wciąż rosnące zainteresowanie turystyką oraz nasilające się migracje osób związane z pracą zawodową, co powoduje prężny rozwój rynku turystycznego i hotelowego. Ogromne środki finansowe, idące w ślad za wzrostem potrzeby poznawania świata oraz wymianą handlową, tworzą potężną branżę turystyczno-hotelarską. W związku z tym zawód technika obsługi turystycznej pozostaje na liście zawodów przyszłości, którym nie grozi bezrobocie.

TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ to kierunek, który przygotowuje do organizowania i realizacji imprez, rozliczania ich kosztów oraz podejmowania wszelkich czynności związanych z podróżą w całym sektorze usługowym. Uczeń poznając geografię turystyczną i zasady funkcjonowania biura podróży, zasady organizacji targów, różnorakich imprez i wyjazdów zagranicznych uczy się fachowego świadczenia usług turystycznych, również w języku angielskim oraz do wyboru niemieckim i hiszpańskim.

Szkoła przygotowuje do egzaminu maturalnego i zawodowego. Program nauczania obejmuje przedmioty ogólnokształcące i zawodowe. Przygotowanie teoretyczne ucznia jest powiązane z opanowaniem praktycznych umiejętności, które zdobędzie w trakcie zajęć praktycznych oraz szeroko rozwiniętych trzech praktyk zawodowych realizowanych w najlepszych placówkach w dużej mierze poza granicami kraju. Część zajęć teoretycznych prowadzona jest również w terenie.

W trakcie kształcenia uczeń poznaje: podstawowe zasady gospodarki rynkowej, nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, przewodnictwo turystyczne i pilotaż wycieczek. Technik obsługi turystycznej ustala, koordynuje i nadzoruje realizację obsługi turystycznej, zna wszelkie walory i atrakcje turystyczne Polski i świata, które w połączeniu ze znajomością zawodowego słownictwa języka obcego oraz zakresu usług świadczonych przez biura podróży pozwoli mu na profesjonalną obsługę klienta.

Absolwenci kierunku mogą być zatrudniani w firmach zajmujących się organizacją i obsługą ruchu turystycznego, w urzędach administracji państwowej na stanowiskach związanych z organizacją i promocją turystyki danego regionu, biurach podróży, hotelach, placówkach agroturystycznych zarówno w Polsce, jak i na terenie całej Unii Europejskiej. Mogą również prowadzić działalność gospodarczą na własny rachunek.

Technik obsługi turystycznej to kierunek stworzony dla ludzi kochających piękno świata i natury, pragnących spełniać swoje i innych marzenia o podróżach, mający szerokie perspektywy zatrudnienia.

 

Program nauczania dla technika obsługi turystycznej obejmuje:

 Przedmioty ogólne: Przedmioty zawodowe: 
  • język polski
  • język angielski
  • język angielski rozszerzony
  • język niemiecki, francuski, hiszpański, włoski (do wyboru)
  • historię 
  • historię i  społeczeństwie
  • wiedzę o społeczeństwie
  • wiedzę o kulturze
  • matematykę
  • fizykę 
  • chemię
  • biologię 
  • geografię
  • geografię rozszerzoną
  • wychowanie fizyczne
  • edukację dla bezpieczeństwa
  • informatykę
  • podstawy przedsiębiorczości
  • religia/etyka
  • podstawy turystyki
  • organizacja imprez i usług turystycznych
  • pracownia informatyczna
  • pracownię informacji turystycznej
  • geografia turystyczna
  • animacja czasu wolnego
  • podstawy działalności gospodarczej
  • marketing i prawo w turystyce
  • język obcy zawodowy
 

 Praktyki zawodowe:

  I praktyka zawodowa 4 tygodnie w klasie drugiej

II praktyka zawodowa 4 tygodnie w klasie trzeciej