Kulinarne wariacje na czas pandemii
Klasa 1 CTP znalazła dla Was składniki, które poprawią Waszą odporność. Były stosowane przez nasze babcie, ale i dziś cieszą się niegasnącą popularnością. Zobaczcie prezentację.
Uczniowie klasy 3at poza nauką zdalną wykazują się również dużą aktywnością kulinarną. Agnieszka i Marcin prezentują swoje napoje na bazie Inki, Klaudia ćwiczy faworki i rozetki.
W klasie 2 ct dziewczyny pieką chleby. Martyna i Ania przesłały przepisy na chleb bananowy, Beata na lekki pszenny, a Marzena sprawdziła przepis ze strony fotokulinarnie.pl/przepisy/chleb-razowy-pszenno-zytni-z-ziarnami.
A gdybyście mieli ochotę na ciastka i domową pizze to mam przepisy Krystiana i Karoliny - z klasy 1 atp. Dam - w zamian za zdjęcia i przepisy Waszych smakołyków.
Chleb Martyny:
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 3 banany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- + dowolne bakalie: orzechy, rodzynki, migdały
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.Banany rozgniatamy na papkę widelcem lub miksujemy blenderem. Im bardziej dojrzałe i nakrapiane, tym słodsze będzie ciasto.Do masła dodajemy papkę z bananów, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy.Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy bakalie. Przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 10×20 cm.Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nastawionym na 150 – 160 stopni. Po wyciągnięciu koniecznie trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, po wkłuciu w środek i wyciągnięciu nie powinno być na nim surowego ciasta. Jeśli patyczek jest brudny z ciasta pieczemy kolejne 10 – 15 minut.
Chleb Ani
Składniki:
- 3 banany
- 240 g mąki pszennej
- 1/3 kostki masła
- 130 g cukru
- jajko
- łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Masło roztop i dodaj do miski z rozgniecionymi bananami. Do osobnej miseczki dodaj cukier i jajko i zmiksuj. Mieszankę jajka z cukrem dodaj do bananów z masłem i wymieszaj. Mąkę przesiej do osobnej miski razem z łyżeczką sody oczyszczonej. Zamieszaj i dodaj do bananów. Wymieszaj ciasto. Ciasto przełóż do formy i umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Piecz 55-60 minut.
Chleb Beaty
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ. 00* - 450 g
- 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
- łyżka delikatnej oliwy
- płaska łyżeczka suchych drożdży lub 15 gramów świeżych
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
Składniki należy wymieszać i pozostawić pod przykryciem na około 60min Temperatura pieczenia 230-250°Czas pieczenia 30min
Pozdrawiam kulinarnie - Jolanta Serwotka-Torbicka