Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji, a po uzyskaniu Twojej zgody, pliki cookies są przez nas wykorzystywane do dokonywania pomiarów i analiz korzystania ze strony internetowej. Strona wykorzystuje również pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z zewnętrznych narzędzi analitycznych.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.
Wykorzystywane w celu tworzenia statystyk i analizy ruchu w serwisie internetowym, co pomaga lepiej zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszenie struktury i zawartości serwisu internetowego (w tym zakresie wykorzystywane mogą być również pliki cookies podmiotów trzecich, tj. dostawców narzędzi wykorzystywanych w tym celu przez administratora). Te pliki wykorzystujemy, jeżeli wyrazisz na to zgodę.

Kulinarne wariacje na czas pandemii

27-04-2020 11:26 2019/2020 KOMUNIKATY

Klasa 1 CTP znalazła dla Was składniki, które poprawią Waszą odporność. Były stosowane przez nasze babcie, ale i dziś cieszą się niegasnącą popularnością. Zobaczcie prezentację.

✅ Podstawy żywienia człowieka

Uczniowie klasy 3at poza nauką zdalną wykazują się również dużą aktywnością kulinarną. Agnieszka i Marcin prezentują swoje napoje na bazie Inki, Klaudia ćwiczy faworki i rozetki.

W klasie 2 ct dziewczyny pieką chleby. Martyna i Ania przesłały przepisy na chleb bananowy, Beata na lekki pszenny, a Marzena sprawdziła przepis ze strony fotokulinarnie.pl/przepisy/chleb-razowy-pszenno-zytni-z-ziarnami.

A gdybyście mieli ochotę na ciastka i domową pizze to mam przepisy Krystiana i Karoliny - z klasy 1 atp. Dam - w zamian za zdjęcia i przepisy Waszych smakołyków.


Chleb Martyny:

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • + dowolne bakalie: orzechy, rodzynki, migdały

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.Banany rozgniatamy na papkę widelcem lub miksujemy blenderem. Im bardziej dojrzałe i nakrapiane, tym słodsze będzie ciasto.Do masła dodajemy papkę z bananów, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy.Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy bakalie. Przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 10×20 cm.Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nastawionym na 150 – 160 stopni. Po wyciągnięciu koniecznie trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, po wkłuciu w środek i wyciągnięciu nie powinno być na nim surowego ciasta. Jeśli patyczek jest brudny z ciasta pieczemy kolejne 10 – 15 minut.


Chleb Ani

Składniki:

  • 3 banany
  • 240 g mąki pszennej
  • 1/3 kostki masła
  • 130 g cukru
  • jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Masło roztop i dodaj do miski z rozgniecionymi bananami. Do osobnej miseczki dodaj cukier i jajko i zmiksuj. Mieszankę jajka z cukrem dodaj do bananów z masłem i wymieszaj. Mąkę przesiej do osobnej miski razem z łyżeczką sody oczyszczonej. Zamieszaj i dodaj do bananów. Wymieszaj ciasto. Ciasto przełóż do formy i umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Piecz 55-60 minut.


Chleb Beaty

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ. 00* - 450 g
  • 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
  • łyżka delikatnej oliwy
  • płaska łyżeczka suchych drożdży lub 15 gramów świeżych
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru

Składniki należy wymieszać i pozostawić pod przykryciem na około 60min Temperatura pieczenia 230-250°Czas pieczenia 30min

Pozdrawiam kulinarnie - Jolanta Serwotka-Torbicka