Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji, a po uzyskaniu Twojej zgody, pliki cookies są przez nas wykorzystywane do dokonywania pomiarów i analiz korzystania ze strony internetowej. Strona wykorzystuje również pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z zewnętrznych narzędzi analitycznych.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.
Wykorzystywane w celu tworzenia statystyk i analizy ruchu w serwisie internetowym, co pomaga lepiej zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszenie struktury i zawartości serwisu internetowego (w tym zakresie wykorzystywane mogą być również pliki cookies podmiotów trzecich, tj. dostawców narzędzi wykorzystywanych w tym celu przez administratora). Te pliki wykorzystujemy, jeżeli wyrazisz na to zgodę.

Specjaliazcje

Od 2022 roku nasza szkoła wprowadziła innowacyjny system szkolnictwa zawodowego. Uczniowie czwartych klas wybierają jedną z proponowanych specjalizacji. W międzyklasowych zespołach kształcą się w wybranym przez siebie kierunku, nabywając dodatkowych umiejętności. Specjalizacja to aż 4 godziny zajęć tygodniowo obejmujących głównie szkolenie praktyczne. Warto dodać, iż bardzo ważną częścią specjalizacji są wyjazdy studyjne na targi, lotniska, do restauracji i kawiarni oraz obiektów organizujących imprezy masowe.  

Oto aktualna lista naszych specjalizacji:

Organizator eventów, spotkań biznesowych i konferencji –  Event Manager

Po realizacji kształcenia w zakresie umiejętności ww. specjalizacji uczeń powinien być przygotowany do:

  • planowania imprezy i opracowywania jej scenariusza oraz harmonogramu pracy dotyczących organizacji eventu
  • przygotowania oferty i kosztorysu imprezy
  • sporządzania materiałów niezbędnych do promocji eventu
  • negocjowania i podpisywania umów z podwykonawcami
  • wyboru atrakcji i imprez towarzyszących wydarzeniu
  • organizowania imprezy zgodnie przepisami prawa oraz zasadami BHP, PPOŻ i ochrony Środowiska

Specjalizacja Event Manager umożliwia zatrudnienie jako:

  • event manager
  • osoba odpowiedzialna za organizację eventów w firmie
  • pracownik działu HR
  • manager
  • lider zespołu

Pilotaż wycieczek z elementami przewodnictwa
Specjalizacja ma na celu nabycie umiejętności kompleksowej obsługi klienta w trakcie trwania imprez krajowych i zagranicznych zgodnie z zasadami pilotażu i przewodnictwa. Uczeń zdobywa umiejętności w obszarze:
  • prawne aspekty pilotażu i przewodnictwa
  • metodyka obsługi imprez pieszych, autokarowych, promowych, lotniczych i promowych
  • sytuacje awaryjne w czasie trwania wycieczek
  • dokumentacja imprezy turystycznej w obszarze pilot/przewodnik - touroperator 
  • psychologiczne aspekty pracy pilota/przewodnika
  • szkolenia praktyczne - praca z mikrofonem
Nabyta wiedza zarówno teoretyczna jak i praktyczna w zakresie organizacji imprezy, kompleksowej obsługi turysty, oparta o  elementy komunikacji społecznej znacznie ułatwi wejście na rynek pracy w obszarze turystycznym.  

Manager restauracji

W ramach specjalizacji uczeń zostanie przygotowany do otwarcia własnego biznesu gastronomicznego, a w szczególności pozna następujące zagadnienia:

  • analiza i kontrola  kosztów  w rentownej restauracji
  • zyskowność działalności
  • znaczenie lokalizacji działalności gastronomicznej
  • rola i cechy profesjonalnego menagera
  • projektowanie menu
  • promocja w gastronomii
  • strategie konkurowania
  • zarządzanie personelem

Baristyka i Miskologia - kluczowe kompetencje zawodowe:

✅ Umiejętności z I stopnia baristy: 

  • znajomość ziarna kawy
  • ustawianie ekspresu
  • spienianie mleka
  • ustawienie młynka do kawy
  • ustalenie dozy i uzysku kawy
  • podstawy Latte Art
  • idealne spienienie mleka do rysowania

✅ Umiejętności z I stopień barmana:

  • techniki miksowania
  • podstawy garnishu
  • znajomość sprzętu
  • balans "trójkąta smakowego"

Obsługa gościa w obiektach Wellness&SPA

"Obsłuż gościa tak, jak Ty chciałbyś być obsłużony" to hasło przewodnie tej specjalizacji.

  • odwiedzamy najlepsze Hotele SPA&Wellness
  • uczymy się, jak dobrać i zarządzać zespołem pracowników
  • ćwiczymy, jak zachować się podczas rozmowy kwalifikacyjnej
  • w ramach zajęć poznajemy tajniki zabiegów oraz terapii stosowanych  w hotelach Wellness&SPA
  • podczas warsztatów w hotelach, gabinetach masażu, uzdrowiskach obserwujemy pracę osób tam zatrudnionych i wyciągamy wnioski
  • uczymy się od najlepszych
  • chętni korzystają z masażu
  • uczymy się również technik automasażu
  • nasze zajęcia urozmaicamy aromaterapią, stosujemy olejki eteryczne i kadzidełka oraz relaksacją - dzięki odpowiednio dobranej muzyce

Obsługa pasażerów w portach lotniczych, morskich i lądowych

Specjalizacja ukierunkowuje uczniów a następnie absolwentów do podjęcia pracy jako:

  • pracownik obsługi naziemnej portu lotniczego
  • pracownik obsługi terminala lotniczego i morskiego
  • stewardessa, steward w liniach lotniczych i morskich

Uczniowie po ukończeniu cyklu kursów  wymaganych przez Polską Żeglugę Bałtycką realizują praktyki zawodowe na promach pasażerskich!