Specjaliazcje
Od 2022 roku nasza szkoła wprowadziła innowacyjny system szkolnictwa zawodowego. Uczniowie czwartych klas wybierają jedną z proponowanych specjalizacji. W międzyklasowych zespołach kształcą się w wybranym przez siebie kierunku, nabywając dodatkowych umiejętności. Specjalizacja to aż 4 godziny zajęć tygodniowo obejmujących głównie szkolenie praktyczne. Warto dodać iż bardzo ważną częścią specjalizacji są wyjazdy studyjne na targi, lotniska, do restauracji i kawiarni oraz obiektów organizujących imprezy masowe.
Oto aktualna lista naszych specjalizacji:
Organizator eventów, spotkań biznesowych i konferencji – Event Manager
Po realizacji kształcenia w zakresie umiejętności ww. specjalizacji uczeń powinien być przygotowany do:
- Planowania imprezy i opracowywania jej scenariusza oraz harmonogramu pracy dotyczących organizacji eventu
- Przygotowania oferty i kosztorysu imprezy
- Sporządzania materiałów niezbędnych do promocji eventu
- Negocjowania i podpisywania umów z podwykonawcami
- Wyboru atrakcji i imprez towarzyszących wydarzeniu
- Organizowania imprezy zgodnie przepisami prawa oraz zasadami BHP, PPOŻ i ochrony Środowiska
Specjalizacja Event Manager umożliwia zatrudnienie jako:
- Event manager
- Osoba odpowiedzialna za organizację eventów w firmie
- Pracownik działu HR
- Manager
- Lider zespołu
Pilotaż wycieczek z elementami przewodnictwa
- prawne aspekty pilotażu i przewodnictwa
- metodyka obsługi imprez pieszych, autokarowych, promowych, lotniczych i promowych
- sytuacje awaryjne w czasie trwania wycieczek
- dokumentacja imprezy turystycznej w obszarze pilot/przewodnik- touroperator
- psychologiczne aspekty pracy pilota/przewodnika
- szkolenia praktyczne- praca z mikrofonem
Manager restauracji
W ramach specjalizacji uczeń zostanie przygotowany do otwarcia własnego biznesu gastronomicznego a w szczególności pozna następujące zagadnienia:
- analiza i kontrola kosztów w rentownej restauracji,
- zyskowność działalności,
- znaczenie lokalizacji działalności gastronomicznej,
- rola i cechy profesjonalnego menagera,
- projektowanie menu,
- promocja w gastronomii,
- strategie konkurowania,
- zarządzanie personelem.
Baristyka i Miskologia - kluczowe kompetencje zawodowe:
✅ Umiejętności z I stopnia baristy
- znajomość ziarna kawy
- ustawianie ekspresu
- spienianie mleka
- ustawienie młynka do kawy
- ustalenie dozy i uzysku kawy
- podstawy Latte Art
- idealne spienienie mleka do rysowania
✅ Umiejętności z I stopień barmana:
- techniki miksowania
- podstawy garnishu
- znajomość sprzętu
- balans "trójkąta smakowego
Obsługa gościa w obiektach Wellness&SPA
"Obsłuż gościa tak jak Ty chciałbyś być obsłużony" to hasło przewodnie tej specjalizacji.
- odwiedzamy najlepsze Hotele SPA&Wellness,
- uczymy się jak dobrać i zarządzać zespołem pracowników,
- ćwiczymy jak zachować się podczas rozmowy kwalifikacyjnej,
- w ramach zajęć poznajemy tajniki zabiegów oraz terapii stosowanych w hotelach Wellness&SPA,
- podczas warsztatów w hotelach, gabinetach masażu, uzdrowiskach obserwujemy pracę osób tam zatrudnionych i wyciągamy wnioski,
- uczymy się od najlepszych,
- chętni korzystają z masażu,
- uczymy się również technik automasażu,
- nasze zajęcia urozmaicamy aromaterapią, stosujemy olejki eteryczne i kadzidełka, oraz relaksacją dzięki odpowiednio dobranej muzyce.
Obsługa pasażerów w portach lotniczych, morskich i lądowych
Specjalizacja ukierunkowuje uczniów a następnie absolwentów do podjęcia pracy jako:
- pracownik obsługi naziemnej portu lotniczego,
- pracownik obsługi terminala lotniczego i morskiego,
- stewardessa, steward w liniach lotniczych i morskich.
Uczniowie po ukończeniu cyklu kursów wymaganych przez Polską Żeglugę Bałtycką realizują praktyki zawodowe na promach pasażerskich!