Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji, a po uzyskaniu Twojej zgody, pliki cookies są przez nas wykorzystywane do dokonywania pomiarów i analiz korzystania ze strony internetowej. Strona wykorzystuje również pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z zewnętrznych narzędzi analitycznych.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.
Wykorzystywane w celu tworzenia statystyk i analizy ruchu w serwisie internetowym, co pomaga lepiej zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszenie struktury i zawartości serwisu internetowego (w tym zakresie wykorzystywane mogą być również pliki cookies podmiotów trzecich, tj. dostawców narzędzi wykorzystywanych w tym celu przez administratora). Te pliki wykorzystujemy, jeżeli wyrazisz na to zgodę.

Upowszechnianie

Festiwal pizzy i bruschetty

Festiwal pizzy i bruschetty to podsumowanie kursu języka włoskiego dla nauczycieli, którzy w czerwcu 2022r. brali udział w tygodniowym kursie, na którym nie tylko poznawali piękno włoskiego języka, ale również kulturę i kuchnię włoską. Kurs umożliwił także nawiązanie kontaktów z mieszkańcami Capraroli i okolic co zaowocowało pozyskaniem tradycyjnych włoskich przepisów m.in. Pani Alessandry Toparini. Przepisy zostały skrzętnie przetłumaczone i sprawdzone przez naszych uczniów w praktyce.

W dniu 23 listopada 2022 r. w ramach festiwalu pizzy i bruschetty, uczniowie naszej szkoły przygotowali potrawy według pozyskanych tradycyjnych włoskich receptur. Ciasto cytrynowe Pani Alessandry jest bardzo popularne w okolicach Capraroli, a dzieci do szkoły zabierają na drugie śniadanie kawałki „pizza bianca” lub „pizza rossa”. W restauracjach na stołach popularne są bruschetty z pomidorami lub przetarte czosnkiem. Można je polewać oliwą lub jeść na sucho jak frustini. Młodzież podjęła się też próby prezentacji typowego śniadania i upiekła cornetto – rogaliki z ciasta francuskiego zjadane do porannej cappuccino. Wszystkie przygotowane potrawy zostały przeznaczone do degustacji pozostałym uczniom i pracownikom Szkoły.

Poniżej link do tego wydarzenia:

https://tuwim.edu.pl/aktualnosci/festiwal-pizzy-i-bruschetty

Szkolenie - kursy metodyczne ETI Malta

W dniu 13 grudnia 2022 roku odbyło się szkolenie dla nauczycieli Zespołu Szkół im. Juliana Tuwima. W czasie spotkania uczestnicy kursów: Brush Up Your Teaching Skills - Language Teaching Methodology

Refresher Course oraz Boost Your ICT Skills – Technology for the Classroom” podzielili się swoją wiedzą i praktycznymi pomysłami poznanymi podczas kursów metodycznych zorganizowanych przez ETI Malta w ramach programu Erasmus+ Mobilność Kadry Edukacji Szkolnej. Szkolenie miało formę online i zostało zorganizowane na platformie Google Meet. Zaprezentowane zostały ciekawe ćwiczenia związane z nauczaniem słownictwa, idiomów, slangu, wymowy, wykorzystaniem scenek, żartów, historyjek, kreskówek na zajęciach oraz pomysły na radzenie sobie z błędami uczniów.  Ponadto obecni nauczyciele zostali zaznajomieni ze stronami, na których mogą wykonywać ćwiczenia online (m.in. krzyżówki, wykreślanki)

https://vocab.today/worksheets/half-a-crossword/ 

https://puzzlemaker.discoveryeducation.com/ 

Po zakończonym szkoleniu każdy z uczestników otrzymał link do przedstawianych prezentacji, które były szczegółowo omawiane podczas spotkania online. Materiały te zostały również zamieszczone na platformie eTwinning.